fredag 4. februar 2011

Engelsk pelargonia

Engelsk pelargonia  pelargonium x domesticumPelargonia trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning. Den liker ikke å stå i vann over lenger tid. Gjødsel ved vanning i vekstperioden, som går fra mars til september.

Pelargonia stammer fra Sør-Afrika, og det finnes 280 botanisk ville typer av planteslekten.Pelargonia kommer i mange forskjellige varianter og farger. Engelske pelargonia kalles også stuepelargonium disse plantene trenger en periode med temperatur ned mot 8-10 grader for å blomstre, så ikke oppbevar dem i ei varm stue hele tiden.

Har du overvintret pelargoniaer fra i fjor, er det nå tid for å ta dem frem i lyset og varmen igjen. Unngå likevel å ta dem rett fra en kald kjeller til ei varm stue. Har du mulighet bør du gi plantene en gradvis tilvenning til varmen, for eksempel ved å sette dem i en gang eller soverom som er varmere enn kjelleren, men kjøligere enn stua.

De kan se litt triste og skrantne ut når du tar dem frem. Men de kvikner fort til igjen når vinterdvalen er over. Har planten blitt lang og slenget, bør du beskjære den for å få en tett og fyldig plante. Avskjæret kan du bruke til stiklinger for å få flere planter. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til de roter seg eller settes direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig. Stiklingene kan råtne litt lettere med plastpose metoden, så hold et øye med dem om du dekker den med plast.

Etter å ha nytt pelargoniaene innendørs om våren, kan du plante dem ut i krukker når det ikke lenger er nattefrost. Pass på at de står litt beskyttet for regn og vind, og hvis plantene ikke står for varmt, vil de kunne blomstre hele sommeren igjennom.

Ta de så inn igjen til høsten før det blir nattefrost.1 kommentar:

  1. Fine pelargonia! Var på det lokale hagesenteret i går, de hadde fått inn en merkelig type som hadde "krøllette/rullete" blomster. Var veldig artige! Jeg har en lang jobbehelg i vente, om jeg noen gang slutter å jobbe som sykepleier, skal jeg jobbe med blomster:)
    Ha en fin fredag:)

    SvarSlett